Waarom een goede zonnebrandcrème?

Dagelijks gebruik van zonnebrandcrème, voorkomt huidveroudering

Het is een mooie zomerse dag en de zon schijnt fijn. Je bent op het strand en ziet dat vele mensen om je heen druk aan het smeren zijn. Jij bent opgelucht, want je hoeft je niet in te smeren met zonnebrandcrème, je verbrand immers niet zo snel en door minder gebruik te maken van zonnebrandcrème, wordt je lekker snel bruin. Helaas zie je dan enkele zeer belangrijke punten over het hoofd. Het gebruik van zonnebrand is namelijk niet alleen nuttig tegen het verbranden, maar ook tegen huidveroudering en tegen de schadelijke straling van de zon.

Huidveroudering en rimpels

Hoewel we dagelijks diverse soorten crème gebruiken, denk aan dagcrème en anti-rimpel crème, smeren we ons maar zelden, iedere dag in met zonnebrandcrème. Veelal zal dit gebeuren uit onwetendheid, want wist jij dat het dagelijks gebruiken van zonnebrandcrème, huidveroudering kan tegengaan?

Australisch onderzoek

In Australië werd onder leiding van Adele Green van het Queensland Institute for Medical Research onderzoek gedaan naar huidveroudering en het gebruik van zonnebrandcrème. Tijdens het onderzoek werden 900 volwassenen in de leeftijd tussen 25-55 gevolgd. De helft van alle deelnemers smeerden zich gedurende een tijdsbestek van ruim vier jaar, dagelijks in met zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 15. De andere deelnemers van het onderzoek smeerden zich alleen in met zonnebrandcrème, wanneer de zon goed scheen en zij wilden gaan zonnen. Na de onderzoeksperiode werd de huid van alle deelnemers aan het onderzoek, onderzocht met behulp van microtopografie. Uit de resultaten kwam naar voren, dat de deelnemers die zich dagelijks hadden ingesmeerd met zonnebrand, 24 procent minder last hadden van huidveroudering dan de mensen die zelf mochten bepalen, wanneer zij het noodzakelijk vonden om zich in te smeren.

Gebruik de juiste factor

Uit het Australische onderzoek kwam ook naar voren dat het belangrijk is om
de zonnebrand iedere paar uur aan te brengen in de vorm van een dikke laag. Door je goed in te smeren voorkom je op de korte termijn verbranding van de huid en op de langere termijn de kans op huidkanker. Bij het gebruik van zonnebrand moet ook gekeken worden naar de juiste zonbeschermingsfactor(SPF). De SPF is een maat voor hoe goed een zonnebrandcrème beschermt tegen de schadelijke straling van de zon, de straling die verantwoordelijk is voor huidverbranding en op lange termijn van huidkanker.

Zonnebrandcrèmes kunnen aan de hand van de SPF worden ingedeeld in vier groepen:

  • zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van SPF 6 tot 10
  • zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van SPF 15 tot 25
  • zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van SPF 30 tot 50
  • zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van SPF 50+

Welke SPF het beste bij jou past is afhankelijk van je leeftijd en van je huidtype. Bij het bepalen van je huidtype gaat het er dan niet om of je een normale, droge of vette huid hebt, maar het gaat er om hoe, jouw huid reageert op blootstelling aan Uv-straling.

Kinderen

De zon brengt de meeste schade aan bij kinderen en jong volwassenen. Daarom is het belangrijk dat juist kinderen tot 16 jaar goed worden ingesmeerd, voor hen geldt dan ook het advies om een zonnebrand te gebruiken met een SPF van 30+, hierbij maakt het huidtype niet uit. Bij kinderen t/m 1 jaar geld het advies van een SPF va 50+.

Let wel, geen enkele zonnebrandcrème kan alle risico’s van de zon wegnemen.

De Zonnebrandspecialist heeft een groot assortiment uitstekende zonnebrand-producten.

Aanbevolen door de Zonnebrandspecialist